Потребна хитна надоградња енергетске ефикасности у домовима у Великој Британији

Као двадесет и три групе и академици из сектора сиромаштва горива, становања, околиша и запошљавања, заједно пишемо како бисмо вас позвали да убрзате државно улагање у изолацију стамбених објеката и топлотне пумпе, јер то има економског смисла у вријеме високе инфлације и раста ниске продуктивности.

Повећање стопе изолације и инсталација топлотних пумпи помаже у рјешавању шест међусобно повезаних изазова:

Тренутно готово четвртина становништва Велике Британије – око 7 милиона домова – суочава се са сиромаштвом горива које се може спријечити.

Боља изолација и топлотне пумпе смањују рачуне за енергију и требало би их примијенити како би се смањило сиромаштво горива.

Високе цијене гаса биле су значајан покретач инфлације. Смањење ослањања на гас помаже у смањењу инфлације у кратком року и штити од будућих инфлаторних притисака, побољшавајући непосредне изгледе и текућу отпорност привреде.

Изолација и топлотне пумпе смањују наше ослањање на међународно тржиште гаса и волатилност цијена на тим тржиштима.

Како је Комитет за ревизију животне средине рекао у свом недавном извјештају, самопоуздање у енергетици и гријању побољшава нашу националну сигурност. С обзиром да 50% потрошње плина у Великој Британији долази из увоза, смањена потрошња плина ће имати позитиван утицај на трговински дефицит УК.

Престанак кориштења плина за гријање је од суштинског значаја за смањење емисије CO2. Ово је кључно за борбу против климатских промјена, законску обавезу британске владе да испоручи нето нулу и за улогу УК као лидера у смањењу емисија и достизању нето нуле.

Комитет за климатске промјене идентифицирао је енергетску ефикасност у домовима као једну од двије критичне области у којима је напредак најслабији. Топлији домови, смањено сиромаштво и смањена емисија честица имају позитиван утицај на здравље становништва чиме се смањују финансијски и клинички притисци на NHS. Институт за здравствену праведност процјењује да NHS сваке године троши најмање 2,5 милијарди фунти на лијечење болести узрокованих животним условима људи, од којих је велики дио директно повезан са животом у хладним и влажним домовима, трагично наглашено смрћу двогодишњака Awaab Ishak у Rochdaleu.
Изолација помаже у рјешавању врло високих нивоа државне потрошње који су потребни за субвенционирање пословних и кућних трошкова енергије.

Тражимо да се влада у Прољетној изјави обавеже да ће потрошити 5,3 милијарде фунти на изолацију дома и 3,37 милијарди фунти на подршку топлотним пумпама у овом парламенту како би се ријешила ова питања. Индустрији је такођер потребна стална сигурност како би се омогућила обука радника и изградња ланаца снабдијевања. У ту сврху влада би се требала обавезати да ће потрошити најмање 6 милијарди фунти годишње у наредној деценији, настојећи да искористи значајна улагања из приватног сектора.

Како се у прегледу Skidmorea истиче, ове инвестиције прво треба да буду усмјерене на сиромашнија домаћинства, у неким случајевима са потпуно финансираним грантовима. Ово има смисла како у погледу здравствених исхода тако и економских користи с обзиром да је већа вјероватноћа да ће сиромашнија домаћинства потрошити новац уштеђени директно. Како нето нула захтијева да многа домаћинства са ниским приходима пређу на топлотне пумпе, то ће захтијевати циљану субвенцију како би то било могуће и праведно. Економски разлог за повећање потрошње на изолацију и подршку преласку са плинског на електрично гријање је јасан. Добро циљана потрошња на развој инфраструктуре чини економију ефикаснијом и подстиче раст.

Недавни извјештај Cambridge Econometrics о декарбонизацији гријања домаћинстава показао је да „усвајање технологија гријања с ниским удјелом угљика, мјера енергетске ефикасности и прелазак на нискоугљична горива могу довести до позитивних утицаја на економију с повећањем БДП-а од 6,8 милијарди фунти до 2030. године. ” Не само да ова инвестиција подржава грађевинске послове и предузећа, новац који се уштеди на рачунима за гориво троши се у великој мјери у привреди, подржавајући радна мјеста и пословање у другим секторима. У исто вријеме прекомјерно ослањање на плин са високим и промјењивим цијенама потакнуло је инфлацију. Престанак ослањања на гас смањује инфлаторни ризик.

Влада је потрошила око 60 милијарди фунти да оправдано подржава људе са рачунима кроз горњу границу цијена енергије. Повећање ефикасности и прелазак с плина на обновљиву електричну енергију за гријање смањује нашу будућу изложеност овој врсти потрошње. Другим ријечима, понекад морате потрошити да бисте смањили потрошњу. Водеће компаније у енергетици и грађевинарству су јасне: уз праву стратегију, подршку и контролу у комбинацији с настојањем да се оснаже локална вијећа, регије и децентрализиране администрације, подршка за уградњу топлотних пумпи и накнадну изолацију је испоручива, повећат ће економију и створити десетине хиљада радних мјеста широм земље.

Позивамо вас да у Прољетној изјави за 2023. обезбиједите неопходна средства унапријед.

Areeba Hamid, ко-извршни директор, Greenpeace UK
Caroline Abrahams, директорица, Age UK
Tessa Khan, извршни директор, Uplift
Matt Copeland, шеф политике и јавних послова, NEA
Chris Venables, шеф политике, Зелена алијанса
Asad Rehman, извршни директор, War on Want
Linda Clarke, професор, Univerzitet Westminster
Max Wakefield, ко-директор, Possible
Rachael Williamson, шефица политике и вањских послова, Chartered Institute of Housing
Alice Harrison, водитељица стратегије, Global Witness
Karen Barrass, оснивачица Climate Insights
David Cowdrey, директор вањских послова, MCS фондација
Nick Dearden, директор Global Justice Now
Mike Childs, шеф науке, Friends of the Earth
Gracie Bradley, директорица, Friends of the Earth Scotland
Brian Robson, извршни директор, Northern Housing Consortium
Edward Thompson, директор, ICAX Ltd
Daniel Large, директор, Solaris Energy
Revd Dr Darrell Hannah, предсједавајући, Operacija Noah
Tahir Latif, секретар, Greener Jobs Alliance
Diana Hysenaj, координаторка за заједнице, Fair Energy Campaign
Kyle Lischak, шеф UK, ClientEarth
Deborah Tomkins, копредсједавајући, Green Christian

Преузето са: greenpeace.org.uk