Скуп: Термотехника и архитектура туристичких комплекса 4* и 5* на сјеверу Црне Горе – Енергетски ефикасни системи гријања

На скупу се говорило о програмима енергетске ефикасности који се реализују кроз пројекте унапређења енергетске ефикасности у јавним зградама као и пројекте намијењене грађанима.

Црна Гора треба да потенцира стратегију засновану на интензивним инвестицијама, које укључују учешће јавног и приватног сектора у процесу озелењавања сектора енергетике, саопштено је током стручног скупа “Термотехника и архитектура туристичких комплекса 4* и 5* на сјеверу Црне Горе – Енергетски ефикасни системи гријања”. Како се могло чути, енергетска ефикасност представља један од приоритета енергетске политике у Црној Гори и препозната је као економичан и брз начин за повећање сигурности снабдијевања енергијом.

Скуп је организовала Привредна комора Црне Горе (ПКЦГ) у сарадњи са Министарством капиталних инвестиција и Инжењерском комором Црне Горе. Отворили су га потпредсједник Владе и министар капиталних инвестиција Ервин Ибрахимовић, предсједница Привредне коморе Нина Дракић и предсједник Скупштине Инжењерске коморе Срђан Лаковић, а у раду су учествовали представници струке, компанија и институција.

– Представљени су најзанимљивији пројекти европских ски центара, као и нове технологије у домену енергетске ефикасности које утичу на смањење потрошње фосилних горива, заштити животне средине и промовисање обновљивих извора енергије – саопштено је из ПКЦГ.

Представници Министарства говорили су о програмима енергетске ефикасности који се реализују кроз пројекте унапређења енергетске ефикасности у јавним зградама као и пројекте намијењене грађанима.

Енергетска ефикасност представља један од приоритета енергетске политике

Предсједница Привредне коморе Нина Дракић истиче да је обезбјеђивање довољних количина енергије на економски и еколошки прихватљив начин и постизање компромиса између економије и животне средине постао циљ сваке развијене земље.

– Енергетска ефикасност представља један од приоритета енергетске политике у Црној Гори и препозната је као економичан и брз начин за повећање сигурности снабдијевања енергијом, снажење индустријске конкурентности, али и за смањење емисија гасова са ефектом стаклене баште одговорних за климатске промјене – рекла је Дракић.

Слиједећи Европске директиве, и Црна Гора је своје стратегије развоја прилагодила начелима одрживости и нагласак ставила на конкретне мјере чијом ће се имплементацијом остварити зацртани циљеви повећања енергетске ефикасности, коришћења обновљивих извора енергије, те декарбонизације свих сектора потрошње и производње енергије.

– Потенцијал за уштеде енергије примјеном мјера енергетске ефикасности, у Црној Гори, је огроман у свим секторима потрошње. Енергетски ефикасна привреда има позитиван утицај на економски раст, отварање нових радних мјеста и озелењавање економије. Енергетски ефикасним пословањем, могуће је остварити вишеструке бенефите за даљи развој наше привреде, док добар енергетски менаџмент неминовно значи и добар пословни резултат – навела је она.

У наредном периоду неопходно је радити на повећању енергетске ефикасности објеката заједно са рационализацијом коришћења свих видова енергије, уз окретање ка обновљивим изворима енергије. Додатно, потребно је креирати даље финансијске подстицаје за инвестиције у енергетску ефикасност.

– Наставак енергетске транзиције у Црној Гори требао би се базирати на промоцији енергетски ефикасних технологија, усвајању нових знања и проширењу постојећих када је у питању валоризација ресурса, те унапређење постојећих и креирање нових политика у области енергетике и енергетске ефикасности, сходно важећим стратешким документима у овој области, али имајући у виду Зелену агенду за Западни Балкан, као и Европски зелени договор – закључује Дракић.


(Фото: me.ekapija.com: Привредна комора Црне Горе)

Приближавамо се крају производње енергије из фосилних горива

Потпредсједник Владе и министар капиталних инвестиција Ервин Ибрахимовић изразио је задовољство што се стручни скуп одржава убрзо након обиљежавања Свјетског дана енергетске ефикасности.

– Црна Гора треба да потенцира стратегију засновану на интензивним инвестицијама, које укључују учешће јавног и приватног сектора у процесу озелењавања сектора енергетике. Интензиван трансфер знања и примјена иновативних рјешења из области енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије у дугорочном погледу доприноси смањењу регионалних неједнакости и утиче на повећање животног стандарда у Црној Гори – рекао је Ибрахимовић.

Према његовим ријечима, енергетика је кључна област развоја економије сваке земље, посебно имајући у виду да се приближавамо крају производње енергије из фосилних горива.

– Енергетика такође директно и индиректно утиче на животну средину, али и на раст ГДП-а, пораст запослења, испуњавање основних људских потреба и може се сматрати као привредна грана која утиче на сва три стуба одрживог развоја. Истраживање важности енергетике у контексту одрживог развоја и промоције зелене економије је заједничких циљ свих нас, без обзира да ли долазимо из политичког, струковног, приватног или неког другог миљеа – казао је он.

Додаје да су евидентни резултати постигнути у посљедњих неколико година кроз различите активности које спроводе Министарство капиталних инвестиција и други субјекти укључени у реализацију пројеката енергетске ефикасности: донатори, међународне финансијске институције, привреда, банкарски сектор, цивилни сектор и др.

– Министарство капиталних инвестиција, као носилац политике у овој области, интензивно ради на креирању амбијента за унапређење енергетске ефикасности на свим нивоима – закључио је потпредсједник Владе и ресорни министар.

Машински инжењери представљају темељ сваке државе

Срђан Лаковић, предсједник Скупштине Инжењерске коморе Црне Горе казао је у свом уводном излагању да оваква стручна предавања и квалитетни скупови у великој мјери доприносе развоју струке.

– Привредна комора је још једном доказала своју посвећеност и подршку коју даје стручном усавршавању , а данас смо у прилици да видимо сјајну синергију архитектуре и термотехнике – истакао је он.

Лаковић је казао да машински инжењери представљају темељ сваке државе, те да циљ свима треба да буде још квалитетније уређивање ове области, како би се привредници подстакли да промовишу ефикасне системе климатизације, што није могуће без значајне подршке државе.


(Фото: me.ekapija.com: Shutterstock.com)

Ски центри у Црној гори имају значајан потенцијал који треба валоризовати

О термотехници и архитектури туристичких комплекса 4* и 5* на сјеверу Црне Горе и енергетски ефикасним системима гријања говорио је Миодраг Мацановић, дипл.маш.инж. из компаније Ening из Никшића.

Он је истакао да ски сви ски центри у Црној гори имају значајан потенцијал који треба валоризовати, прје свега коришћењем енергетски ефикасних система гријања у хотелским комплексима.

– У обзир треба узети сигурност у снабдијевању, цијену, сервис и одржавање опреме, заштиту човјекове околине, обновљиве извори енергије, те енергетску ефикасност – казао је он, додајући да се данас највише користе огријевно дрво, угаљ, пелет.

Према његовим ријечима, енергетски ефикасне системи гријања представљају топлотне пумпе, али истиче да је, када је у питању њихово коришћење, неопходна анализа комбинације котлова са њима, јер топлотне пумпе ваздух/вода не могу радити при екстремно ниским температурама, те да су за коришћење топлотних пумпи вода/вода и земља/вода потребне анализе могућности коришћења и исплативости.

Пројекти МКИ

Мр Сања Павићевић, вд генералне директорице Директората за енергетику у Министарству капиталних инвестиција говорила је о успјешним пројектима које ово министарство спроводи, препознајући значај потенцијала које наша држава има у погледу унапређења енергетске ефикасности и коришћења енергије из обновљивих извора. Ријеч је о ефикасности у јавним објектима, односно пројекту “Унапређење енергетске ефикасности у јавним зградама” (KfW banka) i “Енергетска ефикасност у Црној Гори – друга фаза” (Међународна банка за обнову и развој).

Она се осврнула и на програм подршке намијењен грађанима “Енергетски ефикасан дом”.

– Програм подразумијева атрактиван и одрживи финансијски механизам у циљу примјене мјера енергетске ефикасности у домаћинствима. За реализацију ове фазе програма, обезбијеђена су средства из буџета Црне Горе у износу од 200.000 еура за субвенционисање камата и накнада за обраду кредита за домаћинства у Црној Гори – казала је Павићевић.

Према њеним ријечима, у питању су мјере енергетске ефикасности које се односе на испоруку и уградњу: система за гријање на модерне облике биомасе; високоефикасних топлотних пумпи за гријање објекта; сплит и мултисплит система за гријање/хлађење објекта; термоизолације на фасади стамбеног објекта и енергетски ефикасне фасадне столарије.

Павићевић је истакла да је крајњи циљ побољшање енергетске ефикасности кроз оптимизацију потрошње енергије, повећано учешће обновљивих извора енергије, те допринос смањењу емисије штетних гасова.

Архитектура енергетски ефикасних објеката

У фокусу излагања Маје Луковац Поповић из подгоричке StructurARCH group – SAG била је архитектура енергетски ефикасних објеката.

Она је говорила о важности одрживе градње, којом се према начелима одрживог развоја, не исцрпљују необновљиви извори добара и енергије и не угрожавају биолошке врсте или стање природних вриједности.

– Појам “енергетска ефикасност” зграде дефинисан је у Европским Директивама као количина стварно потрошене или процијењене енергије за задовољавање различитих потреба везаних за стандардно коришћење зграде које, између осталог, могу обухватити гријање, топлу воду, вентилацију, расвјету итд – казала је Луковац Поповић.

Према њеним ријечима, ова количина (енергије) одразиће се у једном или више бројчаних показатеља, који се израчунавају узимајући у обзир: изолацију, техничке и инсталационе карактеристике, пројектна рјешења и положај зграде у односу на климатске аспекте, изложеност сунцу и утицај сусједних структура, властиту производњу енергије и друге факторе, који утичу на енергетске потребе.


(Фото: me.ekapija.com: Привредна комора Црне Горе)

Енергетски all-inclusive туристички објекти

Бојан Грујички из компаније Viessmann Београд презентовао је енергетски алл-инцлусиве туристичке објекте које је ова компанија радила, као и историју соларне технике у Viessmann Group.

Он се током свог предавања осврнуо на фосилне изворе енергије, односно гасне генераторе – ТНГ и ЦНГ, истакавши да су њихове предности висока прилагодљивост свакој стратегији и буџету и безболан прелаз приликом конверзије извора на гас.

– Када су у питању финансије, екологија и безбједност, ови извори енергије доприносе концепту веће ефикасности, мањој емисија штетних гасова, те мањим губицима уз 100% дигитално управљање са удаљеног мјеста – казао је он, додајући да се постиже и максимална безбједност, без потребе за сталном посадом.

Геотермални потенцијали ЦГ

Драган Радојевић, ЈУ Завод за геолошка истраживања Подгорица говорио је о могућности коришћења геотермалне енергије на сјеверу Црне Горе.

Он је казао да ово подручје одликују генерално доста ниске вриједности геотермланих параметара (топлотног тока и геротермалног градијента).

– Досадашњим скромним истраживањима (нпр. бушотина БН-2 код Бијелог поља) дошло се до закључка да је вриједност геотермалног градијента око 0.0215°C/m, са температуром воде на 500 m око 20°C, на 1000 м очекивано око 31°C – истакао је Радојевић.

Према његовим ријечима, ове воде се не могу директно користити у термоенергетске сврхе, само примјеном топлотних пумпи, док је кључно питање температурног режима подземних вода у периоду октобар-март, али и однос подземних вода са површинским токовима.

– На бази неких досадашњих искустава из период октобар 2022 – фабруар 2023 температура подземних вода у алувиону Таре је до јануара 2023 била изнад 7°C, док у моменту када су просјечне дневне температуре ваздуха испод 0°, а Таре 2.5-3.5°C, температуре подземних вода у алувиону Таре су 5-6°C, што не чини поуздану основу за топлификацију објеката путем топлотних пумпи у том периоду – закључио је он.

Преузето са: me.ekapija.com

Насловна фотографија: me.ekapija.com: NicoElNino/shutterstock.com