Србија – Настављају се програми енергетске санације домаћинстава – Субвенције за реновирање још 80.000 домова

На Светски дан енергетске ефикасности, Министарство рударства и енергетике Србије је упозорило да Србија троши превише енергије. Када се утрошак упореди са оним што се у земљи створи, резултат је три до четири пута већи у односу на земље Европске уније, а у односу на регион двоструко већи. Наредних година очекује се да ће још 80.000 домаћинстава у Србији, уз помоћ државе, моћи своје домове да учини енергетски ефикаснијим.

У Србији се од 2021. године спроводи Национални програм енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова, којим се у сарадњи са јединицама локалне самоуправе грађанима додељују бесповратна средства за мјере енергетске ефикасности.

“Грађани могу да добију субвенције до 50 одсто укупне вредности извођења радова на термичкој изолацији зидова, замјени столарије, старих котлова, као и за уградњу соларних панела”, каже министарка енергетике Дубравка Ђедовић. “До данас су овим програмом обезбијеђене субвенције за више од 20.000 домаћинстава, док је у 130 јединица локалне самоуправе потписано око 14.000 уговора. У сарадњи са међународним финансијским институцијама обезбеђено је око 70 милиона евра за наставак реализације програма, гдје очекујемо да ће субвенције добити још 80.000 домаћинстава.

Министарство ради и на унапређењу енергетске ефикасности објеката јавног сектора. У претходном периоду завршено је 107 пројеката енергетске рехабилитације школа, вртића, домова здравља и зграда општина, у којим су смањене емисије угљен-диоксида за 13.000 тона годишње.

”Србија је чврсто опредељена за процес транзиције енергетског сектора, у коме је унапређење енергетске ефикасности један од најважнијих стратешких циљева”, поручују из Министарства. “Енергетска ефикасност по актуелној стратегији развоја посматра се као нови извор енергије. Због тога ће у наредном периоду бити изузетно важно да се спроведу мјере унапређења енергетске ефикасности како би се смањили непотребни трошкови и побољшало стање у енергетском сектору. Наставићемо да реализујемо програме који смањују трошкове грађанима, дају допринос заштити животне средине”.

Због енергетске кризе надлежни ове зиме мотивишу грађане Србије да штеде струју. Влада је донела закључак којим се препоручује “Електропривреди Србије” да домаћинствима која смање потрошњу електричне енергије одобри попусте од 15 до 30 одсто на месечни рачун до 31. марта 2023. године.

Домаћинства која смање потрошњу електричне енергије за пет до 20 одсто у поређењу са истим месецом прошле године добиће попуст од 15 процената. За уштеду електричне енергије за 20 до 30 одсто умањење ће износити 20, а за уштеду већу од 30 процената обрачунаваће се 30 одсто попуста.

Преузето са: Novosti.rs

Фото: Novosti.rs: М. Анђела